Eftersyn og service på oppustelige redningsveste.
VEDLIGEHOLDELSE FOR ALLE
Jævnligt eftersyn og vedligeholdelse af en oppustelig redningsvest er ikke vanskeligt, hvis du følger beskrivelsen herunder. Check dog altid med brugsanvisningen for din egen vest, da der kan være små forskelle afhængigt af fabrikat.
Luk vesten op og fold ballonen ud. Læg mærke til, hvordan den er foldet, så du kan folde den på samme måde igen. Især skal du lægge mærke til, hvordan den er foldet omkring ”mekanikken”, så der nemt – men ikke FOR nemt – kan komme vand ind til den vandopløselige enhed, der skal sikre automatisk udløsning, hvis man falder i vandet.
Skru CO2-patronen af og kontroller, at der ikke er prikket hul i den ende med gevindet.
Vej kulsyrepatronen på en brevvægt. Bruttovægten står på den. 2-3 gram fra eller til kan accepteres ved vejningen.
Tag den vandopløselige enhed af og kontroller den. På nogle typer veste er det en hvid pille, der skal være fast og hel i kanterne. På andre veste kan bunden af den vandopløselige enhed være grøn, hvis den er OK – eller rød, hvis den er brugt. Og på andre igen er det mere skjult, om det vand- opløselige materiale er intakt. Skift for en sikkerheds skyld den vandopløselige enhed hvert år – eller senest ved den udløbsdato, der står trykt på den.
Tag splitten af, der hindrer for let træk i snoren, og kontroller ved langsomt træk i snoren, at kniven kommer op der, hvor kulsyrepatronen er skruet i.
Pust én gang årligt ballonen op med mundopblæsningsventilen. Lad vesten ligge natten over og tjek, at den ikke taber luft.
Pak derefter vesten igen:
Tøm ballonen helt for luft ved at ”kramme den” og samtidigt holde lillefingeren på ventilen i mundopblæsningsventilen, eller vende hætten om, så luften kan komme ud.
Monter kulsyrepatron, split og den vandopløselige enhed
Læg ballonen i samme folder som før og tænk på, hvordan den lettest kan folde sig ud og på, at den især i nakken foldes, så den også er behageligt at have på.
Luk betrækket og husk at lade snoren hænge udenfor. Slut om muligt med lukning af betrækket i samme side som mundopblæsningsventilen, så man nemt kan få en eventuel sidste rest af luft ud.
Vesten er nu efterset og klar til brug
Hvis redningsvesten har været udløst i vand, skylles vesten om muligt i ferskvand og tørres inden genpakning. Det anbefales at kontrollere eller lade redningsvesten kontrollere hvert år eller med de intervaller, der foreskrives af producenten.
Brug den rigtige vest.
Svømmeveste i 50N klassen er gode til våd vandsport. Ror du kajak, surfer eller sejler jolle. Her er det almindeligt at ende i vandet og svømmevesten giver dig hjælp til at komme op igen og videre på din tur. Svømmeveste anbefales til øvede svømmere, tæt på land og med hjælpen i nærheden. Husk at efterse om din svømmevest er blevet gammel og slidt og måske har mistet opdriften. Køb hellere en ny hvis du er i tvivl. Køb gerne en svømmevest i klare synlige farver med reflekser. Sorte og grå veste er svære at spotte på vandet. Vælg en vest, der passer til personen og luk / spænd vesten, så den fungerer rigtigt ved en vandgang.
Redningsveste i 100N klassen – De klassiske faststof veste er velegnede til børn og uøvede svømmere – evt. også som gæsteveste. Redningsvesten fastholder personen i vandet og med ansigtet opad, så man kan trække vejret, også selvom man mister bevidstheden. Vælg også her en vest der passer til personen.
Selvoppustelige veste i 150N og 275N klassen er et godt valg for øvede svømmere på sejl- og motorbåde. Ved normal sejlads fylder og vejer veste ganske lidt. Og i en nødsituation giver de god opdrift og vende-virkning, så ansigtet er opad. 275N klassen er særlig relevant for sejlads i ydersæsonen med sejltøj og sweatre. Vejer du over 100 kg og sejler i ydersæsonen er 275N vesten et godt valg.
Lys på vesten – så kan du findes i mørke.
Mange redningsaktioner ender tit ud på aftenen når mørket har sænket sig. Det hjælper redningsmandskabet utroligt meget, hvis du sætter lys eller en lille lommelygte på vesten. Spørg din udstyrsbutik om lys til din vest.
Hvad siger reglerne?
I Bekendtgørelse 1687 af 12/12/2016 Om sikkerhed ved sejlads med fritidsfartøjer:
§4. Generelt
Ethvert fritidsfartøj skal være forsynet med sikkerhedsudstyr i fornødent omfang under hensyntagen til årstidens vejrforhold, fartøjets type og størrelse samt turens længde og varighed.
§ 5. Redningsveste
Alle fritidsfartøjer, der ikke er fortøjet i havn, skal medføre redningsveste eller svømmeveste i korrekt størrelse, som er godkendte efter anerkendte normer til samtlige personer om bord.
Det er fartøjets fører, der har ansvaret for, at der for hver person findes en godkendt rednings- eller svømmevest i korrekt størrelse om bord.
Kapronings- og motionsroningsfartøjer kan i stedet følge Dansk Forening for Rosports eller Dansk Kano og Kajak Forbunds sikkerhedsbestemmelser.
Dykkere, som transporteres i fartøjer, omfattet af denne regel, kan anvende de opstigningsveste, der bruges sammen med dykkerudstyret, i stedet for redningsveste.
Fartøjer, der under opsyn anvendes i lavvandede områder i forlystelsesparker og lignende, kan af Søfartsstyrelsen fritages for at opfylde denne regel.
Rednings- og svømmeveste skal være SOLAS- eller EU-typegodkendt, og overensstemmelsesmærkede med enten Ratmærke2) eller CE-mærke.
Anvisninger for brugen og vægtgrænser m.v. af den enkelte rednings- eller svømmevest skal følges.
Selvoppustelige veste skal tjekkes.
Vælger du selvoppustelige veste, skal du tjekke dem en gang om året. Du ser efter om patron, udløser og opdriftsblære er OK.
Teksten kommer fra Søsportens Sikkerhedsråd